Teach the teacher

Hét event voor techniekles op basisscholen uit de regio Noordelijke Drechtsteden

Donderdag 7 november 2024 van 15:00 tot 17:00 uur

Lokatie: OBS ’t Kofschip
Zuidkil 57, 3356 DA Papendrecht

Alles voor jouw eigen techniekles

Op donderdag 7 november 2024 organiseert Sterk Techniekonderwijs Noordelijke Drechtsteden voor de tweede keer het Teach the teacher event. Dit is het event in jouw regio waar jij als leerkracht Primair Onderwijs je kunt inschrijven voor gratis workshops voor het zelf geven van leuke, interessante en eenvoudige technieklessen in jouw eigen groep.

Schrijf je daarom snel in voor dit event, want vol is vol. Het formulier hiervoor vind je onderaan deze pagina.

Lokatie: OBS ’t Kofschip, Zuidkil 57 in Papendrecht.
Datum en tijd: donderdag 7 november 2024 van 15:00 tot 17:00 uur.

Wil je eerst een betere indruk hebben van dit event? Kijk en luister dan even naar de reportage van het vorige event (2023) op Youtube

Voor PO directeuren hebben wij deze keer een aparte workshop “Hoe geef ik techniek een plek op mijn school?”. (Workshop 10 onderaan deze pagina) Vraag jouw directeur of hij of zij zich hiervoor wil inschrijven via deze pagina.

Workshops

Je kan deze middag aan maximaal twee workshops deelnemen. Maar om het voor ons iets gemakkelijker te maken alle deelnemers in te plannen vragen wij je hieronder tenminste 3 workshops te kiezen waaraan je zou willen deelnemen. Op de middag zelf hoor je dan bij welke twee workshops je bent ingedeeld.

Workshop 1: Techniek in de klas met Lego stenen

Met eenvoudige Lego stenen gaan we een aantal leuke opdrachten doen. 1. Hoe groot is nu eigenlijk een Lego steen? 2. Maak een (prototype van) eend met 6 steentjes. 3. Bouw een brug waaronder een schip kan varen. Maar let op, de brug moet wel aan enkele eisen voldoen!

Verzorgd door: Johan van der Plas (Griendencollege Sliedrecht) 

Techniek in de klas met Lego stenen (Johan van der Plas / Griendencollege)

Workshop 2: Bij de tijd

Maanden en dagen. Iedere leerling maakt een houten blok kalender. Werken met het materiaal hout en kennis van de maanden in een jaar en de hoeveelheid dagen per maand komen in deze opdracht terug.
En hij is voor thuis gewoon leuk. Er zijn meerdere mogelijkheden om deze opdracht uit te voeren. Tijdens de workshop komen we hier uitgebreid op terug.

Verzorgd door: Marco Diesman (Willem de Zwijger College Papendrecht)

Bij de tijd

Workshop 3: Tandwielen (overbrengingen)

In deze les gaan leren hoe overbrengingen werken. Je gaat ze maken met tandwielen en als je een computer hebt. Kun je ze ook gaan tekenen.
Als het goed is begrijp waardoor jij vooruitkomt op de fiets. En hoe het komt dat een auto achteruit kan rijden.

Verzorgd door: Mattias Gerrets (De Lage Waard Papendrecht)

Tandwielen (overbrengingen)

Workshop 4: Werken met pneumatiek

In deze les gaan we met eenvoudige middelen werken met samengeperste lucht. We leren veel over pneumatiek, verbindingen en overbrengingen.

Verzorgd door: A.(Jos) de Wit (Het Loket Zwijndrecht)

Pneumatiek

Workshop 5: Elektriciteit, laat een lampje branden

Hoe komt het dat een lampje brandt?
Hoe werkt een schakelaar?

Verzorgd door: Eric Tiebosch (De Lage Waard Papendrecht)

Elektriciteit, laat een lampje branden

Workshop 6: Lego robots in de klas

Lego robots bouwen als mogelijke voorbereiding op deelname aan de Lego League. Erg leuk en leerzaam, maar wat komt er allemaal bij kijken? Welke mogelijkheden zijn er?

Verzorgd door: Johan van der Plas (Griendencollege Sliedrecht) 

Lego robots in de klas

Workshop 7: Programmeren voor zelfrijdende auto's: Een spannende revolutie!

De wereld van programmeren is de laatste jaren explosief geëvolueerd! Waar het vroeger een ingewikkelde nieuwe taal was om onder de knie te krijgen, zijn er nu talloze innovatieve en toegankelijke manieren om te programmeren. Een schitterend voorbeeld hiervan is ‘mBlock’. Met mBlock stapel je digitale ‘legoblokjes’ op elkaar, waardoor je eenvoudig een volledige set instructies voor je zelfrijdende autootje kunt maken. Dit revolutionaire programma verlaagt de drempel om te beginnen met programmeren drastisch, waardoor iedereen – van beginners tot experts – kan genieten van het creëren en besturen van hun eigen autonome voertuigen. Hoe cool is dat?!

Verzorgd door:

Programmeren voor Zelfrijdende Auto's: Een Spannende Revolutie!

Workshop 8: Programmeren met Micro:Bit in het onderwijs (voor beginners)

Kom naar onze Micro:Bit workshop! In 30 minuten leer je de Micro:Bit kennen en laten we zien hoe eenvoudig het is om deze in je klas te kunnen gebruiken. We beginnen met een korte introductie, laten zien hoe je deze eenvoudig kunt programmeren, welke interessante toepassingen er zijn en sluiten af met een praktische activiteit. Dus breng je eigen laptop mee en laat je inspireren!

Verzorgd door:

Micro:Bit

Workshop 9: De Micro:Bit leergebied overstijgend inzetten (voor gevorderden)

In deze Micro:Bit workshop leer je in 30 min. hoe je de Micro:Bit leergebied overstijgend kunt inzetten . Hierbij gaat het dus niet meer om enkel programmeren, maar juist het door de leerlingen laten toepassen van eerdere opgedane kennis in eenopdracht rondom de Microbit.

Verzorgd door:

Micro:Bit

Workshop 10: Hoe geef ik techniek een plek in mijn school? (voor PO directeuren)

Techniek is een onmisbare vaardigheid In de moderne wereld en speelt een cruciale rol In de ontwikkeling van onze leerlingen. Als directeur bent u de spil in het creëren van een leeromgeving waarin techniek een prominente plaats inneemt. Tijdens deze workshop delen we praktische handvatten en inspirerende voorbeelden om techniekonderwijs binnen uw school te integreren en te laten floreren.

Verzorgd door:

Workshop 11: Pixlr in de klas

Pixlr is ‘gratis’ design-software die gelijkwaardig is aan het bekendere Photoshop. Deze software kun je direct via een browser gebruiken. In deze workshop ontdek je wat basisvaardigheden in het programma en besteden we aandacht aan enkele voorbeeld-lessen die je in de klas of in kleine groepjes kan doen. Neem een laptop van jouw school óf klas mee, zodat je kan ervaren of de software goed werkt binnen jullie ICT-systeem.

Verzorgd door:

Meld je direct aan

Teach the teacher wordt mogelijk gemaakt door